23 Mayıs 2014 Cuma

Dersim Yemekleri

Zerefet ( Babıko , Pargaç )

Picture
Yapılışı;
Pişirilmiş ekmeğin üstü yuvarlak daire gibi bıçakla kesilir. İçi iyice boşaltılır.. Boşlukta çıkarılan pişmiş ekmek, elle ufaltılır; Ayrı bir kaba konulur. Sonra ufaltılan ekmek tekrar çıkarıldığı gömbe'nin içine konur. İsteğe göre sarmısaklı veya sarmısaksız ayran, kaşık ile ufaltılan ekmeğin üstüne ilave edilir. Son olarak eritilmiş terayağı da üstüne ilave edildikten sonra yenmeye hazır hale gelmiş olur.

Şir ( Şire kut )

Picture
Yapılışı;
Şir için hazırlanan hamur kıvamına geldikten sonra yuvarlak bir hale getirilerek, metal sacın altina yerlestirilir. Sac, hamurun üstüne konulur. Sıcak kül ve ateş, metal sacın üstüne serpiştirilir. Hamurun piştiği tahmin edildikten sonra sacdan çıkarılır. Ağaç kütüğünden yapılmış,topike (yoksa bildigimiz tencereye) konur. Aletin içine ekmek parça parça edilerek konulur.
Yoğurt veya sarmısaklı ayran azar azar topikenin içine aktarılır. Yine metal olan ostom ile dövülerek hamur haline getirilir. Metal olan sini’nin (Büyük tabak) içine aktarilir. Tahta veya metal kaşık ile etrafını düzelttikten sonra tam ortasında çukur açılır. Eritilmiş tereyağı, bu çukura doldurulur. Bu işlemlerden sonra afiyetle yenmek üzere servis edilir.

Xesıla ( Hasıl )

Picture
Yapılışı;
Hasıl yemeği bulgur, un, tereyağı ve ayrandan yapılan bir yemektir. Sıcak suyun içerisinde bulgur iyice kaynadıktan sonra kıvamına gelene kadar azar azar un eklenir. Hasıl kıvamını bulunca bir tavada eritilmiş olan tere yağı hasılın ortasında açılmış havuzun içine boşaltılır.Son olarak hasılın çevresine ayran dökülür ve afiyetle yenir. İsteğe göre çeşitli baharatlarda eklenebilir.

Bızıke Dorakın ( Patila )

Picture
Yapılışı;
Evde yapılmış hamurun içine tulum peyniri (veya çökelek) soğandan yapılmış iç eklenir. Hamura iç ekledikten sonra diğer tarafı kapatılır; köyde sacın üstünde, şehirde ise sac kullanılmadığı için üstü açık elektirikli fırınlarda pişirilir. Piştikten sonra patila sıcakken içine tere yağı konur ve servise hazır hale gelir.

Tutmaç ( Pastıkan ) Çorbası

Picture
Yapılışı;
Tarifi ve yapılışı halk arasında bilinen isimleriyle Yayla Çorbası veya Ayranlı Çorba gibidir. Fakat Tutmaç Çorbası'nı yayla çorbasından farklı kılan yanı Ayranlı Çorbadaki gibi Ayrandan yapılmıyor olmasıdır. Tutmaç Çorbası'nın ana ve en önemli malzemesi yöresel adıyla Pastıkan Peyniridir. Yörede üretilen bu peynirle yapılır. Tarifi Yayla Çorbası gibidir fakat tek fark ayran yerine Pastıkan kullanılıyor olmasıdır.
İsteğe göre döğme veya ev erişitesiyle yapılabilir. Yörede çok yapılıp tüketilen lezzetli bir çorbadır.

Şire Sac ( Şire Seri )

Picture
Yapılışı;
Şire Sac mantık olarak zerefet gibi yapılır. Tek fark könbe (Pişmiş yuvarlak ekmek) yerine ince köy ekmeğinden (Lavaş, Yufka) yapılır. Köy ekmeği yuvarlak daireler şeklinde sarılır. Sarılan köy ekmekeri fırında veya kuzuneli sobada ısıtılarak üzerine kızgın tereyağı ile ayran ilave edilerek servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder