Tunceli Haritası |
Genel Bilgiler
Yüz Ölçümü: 7.774 km²
Nüfus: 93.584 (2000)
İl Trafik No: 62
Bölge ve Bölüm: Doğu Anadolu - Yukarı Fırat
İlçeler Merkeze Uzaklıkları
Ovacık 58 km
Mazgirt 40 km
Pülümür 65 km
Pertek 51 km
Hozat 96 km
Nazımiye 36 km
Çemişgezek 117 km
Ayrıca; 2 tane beldesi ve 342 köyü vardır.
Kuzeyde ve batıda Munzur Dağları ile Karasu Irmağı, doğuda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, güneyde Keban Baraj Gölü ile çevrilidir.
Merkez |
Tunceli ili, Türkiye'nin en az nüfusa sahip ilidir. Dağınık bir yerleşim düzenine sahip Tunceli'de, il nüfusunun %42'si köylerde, %58'i il ve ilçe merkezlerinde yaşamaktadır.
Ulaşım:
Tunceli iline ulaşım sadece karayolu ile yapılmaktadır. Erzincan'ı Erzurum'a bağlayan kara ve demiryolları, ilin kuzey ve batısında doğal sınır oluşturan Karasu Irmağı Vadisi'nden geçmektedir. İl topraklarında kuzey-güney yönünde uzanan ve Erzincan'ı Elazığ'a bağlayan karayolu ise Tunceli kentinin içinden geçmektedir.
Yer Şekilleri:
Topraklarının %70'ini dağlar, %25'ini platolar ve %5'ini ovalar ve düzlükler oluşturur. Dağlık ve engebeli alanlardan oluşan topraklarının kuzeybatı, kuzey ve kuzeydoğu kesimini Doğu Torosların uzantısı olan Munzur (Mercan) Dağları şekillendirir.. İlin en yüksek noktası, Munzur Dağları'nın doğusunda yer alan 3.463 metre yükseklikteki Akbaba Tepesi'dir. Munzur Dağlarının yüksek kesimleri, İlin kuzey ve kuzeybatısında doğal sınır oluşturur.
Su Kaynakları:
Tunceli'de il topraklarından doğan pek çok suyu Karasu ve Murat Irmakları toplar. Karasu Irmağı kuzeybatısında, Peri Suyu'da güneydoğuda doğal sınır oluşturur. Bu ırmaklar ile il sınırları içerisinde akan Munzur Suyu, Pülümür Çayı ve Tahar Çayı, güneyde Keban Baraj Gölüne dökülür.
İklimi:
İlde karasal iklim hüküm sürmektedir. Kısa süren yaz ayları sıcak ve kurak geçmekte, kışlar ise soğuk ve kar yağışlı olup, uzun sürmektedir. Gece - gündüz arasındaki ısı farkları ile aylara göre ısı farkları çok yüksektir.
Bitki Örtüsü:
Doğu Anadolu Orman Kuşağı içinde kalan il topraklarının %27'sini kaplayan ve genelde bodur ve baltalık meşe ağaçlarından oluşan ormanlar, ilin orta ve kuzey kesimlerinde yoğunlaşmaktadır. İlin kuzeyinde sıralanan dağların sarp ve dik yamaçları tamamen çıplak olup güney yamaçlarının alçak kesimlerinde yer yer meşe ve ardıç topluluklarına rastlanmaktadır. Dağların güneye doğru alçalan orta ve güney kesimlerinde, tek tek yükselen dağlarla, bu dağları birbirinden ayıran sırtlar genelde meşe ormanlarıyla kaplıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder